Julkaistut blogit -blogiarkisto

Haave agrologin opinnoista toi takaisin Iisalmeen

Lehmien hoito.jpg Lehmien rakennearvostelun harjoittelua Pemon navetassa.
7.3.2018 9.38
2

Olen Iisalmesta kotoisin ja kirjoittanut Iisalmen lyseosta ylioppilaaksi keväällä 2001. Harkitsin tuolloin monia vaihtoehtoja jatko-opinnoiksi ja päädyin lopulta viettämään välivuotta. Agrologi-opinnot Iisalmessa olivat vaihtoehto jo tuolloin, mutta koska olin asunut koko ikäni yhdellä paikkakunnalla, halusin nähdä isompia kaupunkeja.

Pääsin opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon journalistiikkaa, ja valmistuin humanististen tieteiden kandidaatiksi. Sen jälkeen työelämä vei minut Helsinkiin ja pääkaupunkiseudulle. Siteet Iisalmeen säilyivät kuitenkin tiiviinä, sillä vanhempani asuvat täällä. Iisalmeen oli aina mukava tulla tapaamaan sukulaisia ja ystäviä.

Toimittajana pääsin tekemään juttuja monenlaisista aiheista. Eniten minua kiinnostivat maatalouteen liittyvät uutiset ja tartuin niihin mielenkiinnolla. Tiloilla vieraillessani ja haastatteluja tehdessäni mietin aina, millainen urapolkuni olisi ollutkaan, jos olisin opiskellut agrologiksi. Haave maatalouteen liittyvistä opinnoista kulki matkassa vuosien ajan.

Jäin keväällä 2016 äitiysvapaalle ja ryhdyin etsimään tietoa kursseista ja koulutuksista. Ajattelin, että nyt minulla olisi vauvanhoidon lomassa mahdollisuus kehittää ammattitaitoani. Huomasin palaavani yhä uudelleen Savonian sivuille ja silmäileväni agrologin tutkintokuvausta. Siinä kerrottiin perusopinnoista, mutta myös yrittäjyydestä, asiantuntijuudesta, kansainvälisyydestä ja verkostoitumisesta. Maatalouspolitiikka ja ympäristöasiat tulivat niin ikään esille. Monimuoto-opinnot kiinnostivat, olisiko siinä minulle mahdollisuus toteuttaa viimein haaveeni?

Hain koulutukseen syksyllä 2016 täydennyshaun kautta ja aloitin opinnot lapseni ollessa kolmen kuukauden ikäinen. Opiskelin pääasiassa kotoa käsin ja sain hoitoapua lähiopetuspäivinä äidiltäni. Ensimmäisen syksyn jälkeen hain toimittajan töistä rohkeasti kahden vuoden opintovapaata ja tein opinto-ohjaajan kanssa suunnitelman. Valmistun agrologiksi kolmessa vuodessa keväällä 2019.

Monimuoto-opintojen ja muun elämän yhdistäminen on sujunut hyvin. Saamme paljon tehtäviä, ja niiden tekemiseen kuluu aikaa. Käytän hyödyksi lapsen päiväunet. Kirjoitan usein myös iltaisin. Puoli yhdeksän uutisten jälkeen unohdun tietokoneen ääreen helposti tunniksi tai pariksi. Lähiopetuspäivinä luentojen seuraaminen onnistuu tarvittaessa kotoa käsin Zoom-yhteydellä. Kurssikaverini asuvat eri puolilla Suomea, ja ryhmätyöt teemme jakamalla tiedostoja pilvipalvelun kautta. Keskustelemme tehtävistä Whatsapp-viestein. Olen huomannut, että opinnot sujuvat yhtä lailla, asui sitten Iisalmessa tai Joensuussa. Täytyy vain kirjata tehtävät ja tentit huolellisesti kalenteriin, ja varata niille tarvittava aika. Motivaatio tulee luonnostaan, kun saa opiskella itseään kiinnostavaa alaa.

Iisalmessa asuminen on tuntunut luontevalta. Talvi on tuntunut talvelta, matkat ovat taittuneet joutuisammin ja kaikki palvelut ovat lähellä. Elämän rytmi on rauhoittunut. On ollut aikaa seurata oman lapsen kasvua itselle niin tutuissa maisemissa.

 

Kirjoittaja: Anne-Pauliina RytkönenKirjoittaja on 2. vuoden agrologi-opiskelija Savonia-ammattikorkeakoulussa.