Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen

 

 
 
 
 

Liikutaan viisaasti kouluun, töihin ja asioille omalla lihasvoimalla

Kävely, pyöräily, joukkoliikenne, kimppakyydit, taloudellisen ajon suosiminen sekä etätyö ja matkojen ketjuttaminen ovat viisasta liikkumista. 

Viisas liikkuminen on sujuvaa, terveellistä, edullista, turvallista ja ympäristöystävällistä matkantekoa paikasta toiseen.

Se on ennen kaikkea asenne päivittäisissä valinnoissa - millä tavalla kuljetaan lähikauppaan, kouluun, töihin ja treeneihin? Voisiko valita toisin, esimerkiksi pyrkiä polttoainepihiyteen, kokeilla kimppakyytejä ja bussia, valita lähipalvelut ja käyttää omaa lihasvoimaa?

Iisalmen kaupunki hallinnoi viisaan liikkumisen hanketta, jossa ovat mukana Kiuruveden kaupunki, Sonkajärven kunta ja Vieremän kunta.

Ylä-Savo liikkuu viksusti -hanke edistää viisasta liikkumista vuoden 2017 aikana. Se rahoitetaan kuntien omalla rahoituksella ja Liikenneviraston myöntämällä liikkumisen ohjauksen valtionavustuksella. 

Pääpaino on kävelyn ja pyöräilyn edistämisessä. Hankkeessa selvitetään ja kehitetään myös matkaketjuja eri tavoin - miten sinun kulkemisesi paikasta toiseen sujuisi helposti päivän aikana.

 

Iisalmen kaupunki edistää työmatkaliikkumista

Iisalmen työmatkapyöräilyn ja -kävelyn edistämisohjelma valmistui 2015. Sen tavoitteena on lisätä Iisalmessa pyöräilyn ja kävelyn kulkutapaosuutta 10 prosenttia vuoteen 2020 mennessä ja vastaavasti 20 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.

Tämä saadaan aikaan muun muassa asennekasvatuksella sekä infrastruktuurin ja joukkoliikenteen kehittämisellä. Myös työpaikkojen asenne työmatkaliikkumista kohtaan ratkaisee. 

Iisalmen kaupunki edistää työmatkaliikkumista mm. priorisoimalla kevyen liikenteen väylien talvikunnossapitoa kapungin urakointialueilla. Pyöräteitä siis aurataan aamuisin työmatkaliikenteelle suotuisaksi keskustan alueella. Kaupunki on myös uusinut pyörätelineitä ja huomioi aktiivisesti kävelyn ja pyöräilyn turvallisuutta ja sujuvuutta kaavoituksessa ja maankäytössä.

Iisalmi liikkuu viksusti –hanke toteutti vuoden 2016 aikana Iisalmen työmatkapyöräilyn ja –kävelyn edistämisohjelmaa. Liikenneviraston rahoittama hanke markkinoi viisasta liikkumista ja tekee siihen liittyvää asennekasvatusta. Hankkeen aikana oli mm. kävelyn ja pyöräilyn kilometrikisa, tapahtumia, teemaviikko syyskuussa sekä koulu- ja oppilaitosyhteistyötä. Hanke piti myös blogia Iisalmen Sanomissa.

 

Lyhyitä matkoja liikutaan paljon Iisalmessa

Edistämisohjelmaa laadittaessa havaittiin, että Iisalmessa on hyvät edellytykset kasvaa viisaan liikkumisen kaupunkina. Meillä on kauniita, hyväkuntoisia reittejä ja positiivista asennetta kävelyä ja pyöräilyä kohtaan. Haasteena on esimerkiksi kaupungin hajanainen rakenne.

Iisalmelaiset myös kulkevat paljon lyhyitä matkoja jalan tai pyörällä töihin, kouluun tai työasioilla. Tätä on vara vielä lisätä. 2015 tehdyn kyselytutkimuksen mukaan yli puoella vastanneista työntekijöistä oli alle viiden kilometrin pituinen työmatka (130 vastaajasta 67 prosentilla). Jos sopivan matkan pituutena pitää kymmentä kilometriä, niin 76 prosentilla vastaajista olisi mahdollista kulkea työmatkoja pyörällä tai kävellen.

 

Torilla on kaikkien yhteinen pyöräpumppu

Iisalmen kaupunki on uudistanut pyörätelineitä torin ympärillä. Uudet mustat telineet löytyvät kauppahallin ja linja-autoaseman ympäristöstä. Telineisiin voi lukita pyörän myös rungosta esimerkiksi vaijerilukolla, joten ne sopivat myös maastopyörille ja fatbikeille. Pyörätelineissä ei ole kiinteitä lukkoja.

Samalla asennettiin ilmapumppu kaikkien kaupunkilaisten käyttöön. Tyylikäs musta ilmapumppu löytyy linja-autoaseman ja torikahvilan puoleisesta päädystä pyörätelineiden välistä. Siinä on monikäyttösuutin, joka sopii kaikkiin venttiileihin.

Pumppu palvelee niin pyöräilijöitä, lastenvaunuja käyttäviä kuin pyöräpotkurilla kulkevia. Mahdollisista ilkivaltahavainnoista on ilmoitettava heti poliisille.

Kevään 2017 aikana pyörätelineitä ja toinen ilmapumppu on tulossa Kankaan liikuntapuistoon. Tekonurmen käyttäjiltä toivotaan nurmen lähellä olevien pyörätelineiden käyttöä, sillä portin edusta on pidettävä vapaana mahdollisia hälytysajoneuvoja varten. 

 

Kilometrikisa ja työmatkahaaste päättyivät: Sirpalle ja Pirjolle fillarit!

Iisalmi liikkuu viksusti –kilometrikisassa käveltiin ja pyöräiltiin yhteensä 35 146,65 kilometriä.

Kisa järjestettiin 15.8.-1.12.2016. Kilometrikisaan osallistui yhteensä 61 liikkujaa, joista 30 oli naisia. Yksitoista kisaajaa ilmoitti liikkuneensa syksyn aikana yli tuhat kilometriä. Keskiarvomatka kävellen ja pyörällä oli 576 kilometriä. Kilometrikisa oli yksilökilpailu, jossa laskettiin yhteen kaikki työ-, koulu- ja vapaa-ajan matkat kävellen ja pyöräillen.

Suomen pituus on 1157 kilometriä Hangosta Utsjoelle. Yhteiskilometrimäärä tarkoittaa siis Suomen kulkemista päästä päähän noin 30 kertaa.

Eniten kisassa kilometrejä keräsi Sirpa Leinonen, jonka tulos syksyn ajalta on huimat 2283 kilometriä. Hän saa kolmivaihteisen polkupyörän. 

Sähköpyörä arvottiin muiden kilometrikisaan osallistuneiden kesken Iisalmen poliisiasemalla 13. joulukuuta. Pirjo Laitinen on uuden sähköpyörän omistaja. Laboratoriotyöstä juuri eläkkeelle siirtymässä oleva Laitinen iloitsee, että kunto pysyy nyt yllä myös eläkeläisen kiireissä.

Lisäksi osallistujien kesken arvottiin pieniä tuotepalkintoja, ja onnetar suosi seuraavia: Kaisa Rytkönen, Anna-Kaisa Pötsönen, Mika Pussinen ja Tarja Hänninen. Voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti.

Työmatkahaasteeseen yhteensä 3637 kilometriä

Työmatkahaaste oli joukkuekisa, jossa oman työporukan työmatkat ja työasioinnit jalan ja pyörällä laskettiin yhteen. Joukkueet jaettiin kolmeen sarjaan: mikrosarja (2-5 ihmisen joukkue), piensarja (6-15 ihmistä) sekä keskisarja (16-25 ihmistä).

Haasteeseen osallistui kolme joukkuetta, kahteen eri sarjaan. Jokaisesta sarjasta palkittiin eniten liikkunut joukkue. Ylä-Savon Soten 10-henkinen joukkue "Kontin porukka" voitti 2760 kilometrillään kahden tunnin visiitin Iisalmen uimahallille, joka sisältää opastetun kuntosalikäynnin.

Mikrosarjasta palkittiin Ylä-Savon maaseutupalvelut –joukkue, joka kulki työmatkoja ja työasiointeja jalan ja pyörällä 527 kilometriä. Joukkue voitti Iisalmen kaupungin liikunnanohjaajan vierailemaan työpaikalle. Mikrosarjassa toiseksi tullut Kaavoihin kangistunut –joukkue Iisalmen kaupungilta kulki syksyn aikana 350 kilometriä.

Kilometrikisaa tukivat Kesport Iisalmi, Aisakello, Kenkäliike.fi sekä Iisalmen uimahalli. Työmatkahaastetta tukivat Iisalmen uimahalli ja Pelixir. Paljon kiitoksia kaikille kisaan osallistuneille ja onnea voittajille!

 

Iisalmi liikkuu viksusti somessa